Tandvårdsbedrägerier

Fyra års fängelse för bluff med tandvårdsersättningar

1:24 min

I dag kom domen mot de 17 personer som stått åtalade för att under flera års tid lurat till sig ungefär fem miljoner kronor i statligt tandvårdsstöd.

Den 42-åring från Växjö som pekats ut som huvudman döms till fyra års fängelse för bland annat grova bedrägerier och grovt penningtvättsbrott.

Tingsrätten menar att åklagaren kunnat bevisa att tandvårdsstöd har begärts för åtgärder som till exempel inte har utförts eller har utförts av icke-legitimerad personal. Tingsrätten menar dessutom att ett av de inblandade bolagen bildats och drivits enbart för bedrägeriets skull. Rätten anser att det hela varit systematiskt och utstuderat. Och att man utnyttjat människor som befunnit sig i en utsatt situation.

Två män som också anses centrala i bedrägerierna bland annat genom att ha haft hand om bokföringen döms till två års fängelse respektive 1 år o tre månader.
Dessutom döms tio personer till villkorliga domar med skyddstillsyn, eller dagsböter.
Fyra personer frias helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista