EU-valet 2019

”Utvisa stöldligor och neka dem inresa till Sverige”

1:57 min

Tomas Tobé (M) vill sänka nivån för när EU-medborgare som döms för brott i Sverige ska kunna utvisas.

Moderaternas toppkandidat till Europaparlamentsvalet, Tomas Tobé, vill stärka det europeiska samarbetet, Europool. Han vill även att fler dömda brottslingar som är EU-medborgare ska utvisas.

– Jag tycker att vi mycket tydligare borde etablera en princip som innebär att om vi till exempel en stöldliga här i Sverige ska vi oftare fatta beslut om utvisning, som gör att vi också kan neka dem inresa igen.

För att stoppa någon som tidigare dömts från att komma tillbaka till Sverige krävs att personen straffats med minst ett års fängelse. Vill ni att det ska gälla mindre allvarliga brott också?

– Ja det tycker vi. Och det behöver förenas med två initiativ, dels behöver man sänka ribban på nationell nivå för när man ska tillämpa utvisning. Om man till exempel sänker den till sex månaders fängelse, skulle det träffa fler brott. Sen är det direkt som finns på EU-nivå på området gör att det är en högre ribba för att fatta utvisningsbeslut för EU-medborgare, och det måste förändras.

P1-morgons utfrågningar inför EU-valet

Ställ dina frågor! Mejla europapodden@sverigesradio.se.

Mån 6/5 Karin Karlsbro, Liberalerna

Tis 7/5 Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiet

Ons 8/5 Malin Björk, Vänsterpartiet

Tors 9/5 Peter Lundgren, Sverigedemokraterna

Fre 10/5 Soraya Post, Feministiskt initiativ

Mån 13/5 Fredrick Federley, Centerpartiet

Tis 14/5 Sara Skyttedal, Kristdemokraterna

Ons, 15/5 Heléne Fritzon, Socialdemokraterna

Tors 16/6 Tomas Tobé, Moderaterna

Ordningen är lottad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista