Riksdagsman förvånad över Ryan airs inställning till flygskatt

Den socialdemokratiska riksdagsmannen från Kronoberg, Tomas Eneroth, är mycket förvånad över flygbolaget Ryan Airs beslut.

Lågprisbolaget har avbrutit förhandlingarna med Smaland Airport om att ha flygrutter till och från Växjö.

- Det är obegripligt, sådana här flygskatter finns i många andra länder i Europa där Ryan Air flyger, säger Tomas Eneroth.

Flygskatten beräknas öka priserna på varje flygbiljett med 50 till 100 kr. Regeringens mål är att dra in omkring 770 miljoner kronor till statskassan per år.

Riksdagen fattar slutgiltigt beslut i frågan.

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Växjö, Charlotta Svanberg, som sitter i styrelsen för flygplatsen, säger i en kommentar att det som hänt är väldigt tråkigt, och att det hade betytt mycket för Växjö att få en destination i Europa. Hon tillägger att frågan ska diskuteras med riksdagsledamöterna från länet.

Thomas Eneroth har dock redan bestämt sig:

- Jag förstår att det finns ett intresse av att ha goda flygförbindelser. Men jag kan inte se att ett införande av skatt, som är lika för alla och finns i övriga Europa, skulle påverka etableringsbesluten för Ryan Air. Det Ryan Air sysslar med är att bedriva politik, säger Tomas Eneroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".