P4 KRONOBERG GRANSKAR

Lägger sig platt efter miljonbidragen: "Vidriga saker"

1:59 min

Arbetsförmedlingen har betalat ut miljonbelopp till bolagen kring fotbollsklubben Växjö United, som P4 Kronoberg granskat. Nu konstaterar myndigheten att den offentliga kontrollen inte varit tillräcklig.

P4 Kronoberg har granskat en rad bolag som är knutna till Växjö United, dess styrelse och frontpersonen Abdi Elmi. Det är tio bolag som har gått i konkurs de senaste fyra åren. Alla har riktat in sig på att få bidrag från Arbetsförmedlingen – och i de flesta fall lyckats.

Peter Andersson, chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge och Småland, är självkritisk till att det här kunnat hända.

– När man tittar på er granskning kan man säga att regelverkssystem, handläggning och den offentliga kontrollen i det här fallet inte når hela vägen fram. Man kan inte ge sken av något annat, säger Peter Andersson.

Här är delarna i P4 Kronobergs granskning:

DEL 1 – P4 KRONOBERG GRANSKAR
DEL 2 – KONKURSERNA OCH SKATTEPENGARNA
DEL 3 – GYMUTRUSTNING OCH FÖRSVUNNA PENGAR
16/6 DEL 4 – DEN MYSTISKE VD:N
17/6 DEL 5 – FÖRETAGSNÄTET
18/6 DEL 6 – BLUFFEN

ÖVRIGT MATERIAL:

KOMMUNALRÅDET RIKTAR SKARP KRITIK

ARBETSFÖRMEDLINGEN LÄGGER SIG PLATT

Här är bolagen P4 Kronoberg har granskat:

Bolag i konkurs: Tahs AB, Tahs Handelsbolag, Växjö HD, Ideella föreningen Somaliska Ungdomsföreningen medfirma starlots, Adeegsan AB, Elmi Kraft AB, Elmaani ekonomiska förening, Star Work AB. Abdi Elmis personliga konkurser 2015 och 2019.

Aktiva bolag: Bulk & Burn AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista