Landshövdingen: Beklagligt men inte olagligt

1:38 min

Efter P4 Kalmars avslöjande om att landshövdingen Thomas Carlzon använt personal på residenset vid privata fester och betalat svarta löner kallade han till presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Det var på torsdagsmorgonen som P4 Kalmar avslöjade att landshövdingen betalat ut svarta löner till personal som serverat på privata fester på residenset.

På eftermiddagen höll han presskonferens. Där sa han bland annat att det som hänt är beklagligt, men inte olagligt.

Totalt handlade det om två privata festtillfällen och fem anställda som jobbade åt honom. Carlzon betonar att festerna inte kostat länsstyrelsen något utan han stått för de 4 200 kronorna som betalats i ersättning.

Efter en dryg kvart var presskonferensen över. Landshövdingen ställde inte upp på några enskilda intervjuer.

Artikeln uppdateras.

Fakta: Det här gör en landshövding

År 1634 instiftades landshövdingeämbetet i Sverige. Landshövding är en förtroendepost för personer som gjort särskilda insatser för det offentliga livet – ofta politiker.

Landshövdingen är chef för länsstyrelsen med 220 anställda, ordförande i dess styrelse, insynsrådet, och regeringsmaktens främste ställföreträdare i länet.

I Kalmar län är landshövdingen bosatt i en lägenhet som ligger i direkt anslutning till residenset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.