Misstänkt krigsförbrytare i Växjö - ett av 30 fall i landet

Ett trettiotal fall av krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten utreds just nu av polis och åklagare i landet. Ett av dem gäller en asylsökande irakier i Växjö.

Den här typen av brott är svårutredda, och kammaråklagare Magnus Elving på Internationella åklagarkammaren i Linköping efterlyser bättre samordning av den här typen av brott.

- Det vore väldigt värdefullt att ha en krigsförbrytarenhet eller en enhet som handlägger grova brott utomlands, säger Magnus Elving till SR Kronoberg.

Ett första steg till en krigsförbrytarenhet är att samordna ärenden från olika länder, säger Magnus Elving som nu på eget initiativ ska ta kontakt med andra åklagare som utreder brott som begåtts i Irak.

I dagsläget är det regionala polismyndigheter och de internationella åklagarkammarna som har ansvar för utredningar om krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten, totalt ett trettiotal fall just nu.

Irakiern i Växjö medger att han under sin tid som militär har gjort de handlingar han misstänks för, men erkänner inte brott utan menar att han bara lydde order.

Frågan om krigsförbrytare ska utvisas eller inte är komplicerad, eftersom det ofta handlar om asylsökande som riskerar att utsättas för tortyr i sina hemländer.

- Varje land får ta tag i sina problem, och går det inte att utvisa de här personerna är det lagföring som gäller, säger Magnus Elving.

Sverige har gjort flera internationella åtaganden, som Romstadgan, att utreda brott mot mänskligheten. Inom EU finns också beslut om att varje medlemsland är skyldig att vidta åtgärder för att klara av att det här utredningsarbetet.

En ny svensk lag om internationella brott har diskuterats sen länge, men ännu är inga beslut fattade. I väntan på lagen måste åklagarna använda andra brottsrubriceringar, som mord, grov misshandel, mordbrand och våldtäkt.

Magnus Elving tror att trycket kommer att öka på Sverige inom en 10-årsperiod, eftersom krigstribunalerna är på väg att läggas ner. Den internationella brottsmålsdomstolen, ICC, tar över till viss del - men varje enskilt land har ansvaret att utreda i första hand.

- I praktiken kommer det nog bli så att internationella brottsmålsdomstolen tar de allra värsta brotten, folkmord och liknande som begås utomlands. Men att man kommer att öka kravet på medlemsländerna att ta hand om sina brottslingar, säger Magnus Elving.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".