Skattebetalarna får betala förorenade områden

Trots att lagen säger att det är den som förorenar miljön som ska stå för saneringen har det visat sig vara mycket svårt att få industrier som lämnat efter sig miljöfarligt avfall i mark och vatten att ta sitt ansvar.

I Kronobergs län finns hundratals områden förorenade av miljögifter. Flera av dem utgör en risk för miljö och hälsa.

Det kommmer att bli dyrt för skattebetalarna. En uppskattning över kostanderna för sanering uppgår till en kvarts miljard kronor.

För trots att lagen numera säger att det är den som förorenar som ska betala har det visat sig vara väldigt svårt att få miljösyndarna att ta sitt ansvar.

Ett exempel är Elnaryd i Alvesta kommun. Området ägs av Södrakoncernen som under åren 1945 till 1968 bedrev den verksamhet nu lett till att stora mängder kreosot och arsenik finns i marken.

När nu en sanering, som kommer att kosta över 70 miljoner, är aktuell går nu Södra in med 1,75 miljoner. En summa som enligt Södras chefsjurist Magnus Fagerlind är generöst tilltagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".