Omsorgstagare i Alvesta bestulen på tusentals kronor - personal misstänks för stölden

En svårt sjuk man i Alvesta kommun, som får hjälp av personliga assistenter dygnet runt, har fått sitt konto länsat på pengar. Misstanken är att någon ur personalen har stulit hans kontokort och sedan tömt kontot, och händelsen är nu anmäld enligt Lex Sara.

- Det är beklagligt, det vi jobbar efter är ju att den enskilde ska känna sig så trygg som möjligt och ha en säker omsorg och vård i sin egen bostad, säger omsorgschefen Annelie Gollungberg till SR Kronoberg.

Omsorgstagaren är en man i medelåldern som är beroende av hjälp dygnet runt. Han är svårt sjuk och kan inte gå själv.

Kontokortet stals i slutet av juli och mannens konto tömdes på innehållet, drygt 7 600 kronor. Stölden polisanmäldes, men eftersom polisen inte fått fram några bevis om vem som är skyldig, är utredningen nu nedlagd.

Stölden täcks inte av mannens hemförsäkring, enligt hans gode man, och det är ännu inte klarlagt i vilken utsträckning kommunens försäkring gäller i det här fallet.

Den gode mannen säger till SR Kronoberg att han är chockad, bestört och ledsen över det som hänt. Det är bara han och personalen som i förtroende haft tillgång till kortet.

Stölden har anmälts enligt Lex Sara och anmälaren skriver: ”Detta är ett övergrepp av värsta sorten. Utfört mot en man som i sitt hem har all rätt i världen att känna sig trygg med sin personal”.

Anmälaren riktar också skarp kritik både mot polisens och kommunens sätt att hantera fallet. Alla i personalen är misstänktliggjorda, men inget händer, konstaterar hon. Men omsorgschefen Annelie Gollungberg menar att man från kommunens sida gjort vad man kunnat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".