Mordrättegång måste göras om

Rättegången mot den 15-årige pojke som åtalats för mordet på en 39-årig man på Dalbo i Växjö i september måste göras om från början. Det beslutade Växjö tingsrätt på torsdagen efter att 15-åringens nye försvarare, Leif Silbersky, lagt fram nya bevis inför rätten.

- Jag har bland annat en DVD-inspelning där pojkens äldre bror på bild i detalj går igenom hur det gick till när han tog den avlidne personen av daga, säger Leif Silbersky till Sveriges Radio Kronoberg.

Leif Silbersky har även tagit fram dokument från pojkens hemland som visar att han bara är 14 år och därmed inte straffmyndig. Och Silbersky ville därför att pojken omedelbart skulle släppas ur häktet där han suttit sedan i mitten av september. Men tingsrätten litade inte på de framtagna dokumenten utan beslutade att pojken ska stanna kvar i häktet.

Växjö tingsrätten har sedan tidigare bedömt att 15-åringen är skyldig till mordet och på torsdagseftermiddagen skulle rättegången bara avslutas, men med anledning av de nya bevisen som Leif Silbersky nu lagt fram beslutade rätten att hela rättegången måste göras om från början.

Enligt lag ska den nya rättegången inledas inom en vecka och eftersom Leif Silbersky inte kan medverka på grund av ett annat mål i Göteborg får 15-åringen nu se sig om efter en ny advokat, och det blir hans femte försvarare.

Vid den nya rättegången kommer det även att vara en helt ny domare och helt nya nämndemän eftersom den tidigare rätten anses vara jävig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".