Åklagaren mycket kritisk mot tingsrätten efter mordrättegång

Rättegången mot den 15-åring som tidigare ansetts vara skyldig till knivmordet på Dalbo i Växjö ska göras om. Det beslutade Växjö tingsrätt på torsdagen. Men åklagaren Yvonne Rudinsson är mycket kritisk mot tingsrättens bedömning.

Det var efter att 15-åringens försvarare Leif Silbersky lagt fram ny bevisning i form av en DVD-inspelning som talar för att det är 15-åringens bror som är den skyldige, som tingsrätten beslutade att hela rättegången måste göras om. Rätten ansåg att den nya bevisningen innehöll värdefull information, men åklagaren Yvonne Rudinsson var efter förhandligen mycket kritisk till rättens bedömning.

- Det borde aldrig tagits upp som bevisning eftersom brodern inte hörts inför domstolen, en dvd-skiva med någon som säger sig vara brodern bör inte tillåtas, säger hon.

Leif Silbersky ansåg också att 15-åringen inte alls är 15 år utan 14 år och att han därför inte kan dömas för mordet. Han ansåg att han hittat handlingar från pojkens hemland som visade det. Men i det fallet gick rätten på Yvonne Rudinssons linje.

- Jag hade papper som motbevisade det och jag anser att det kan ifrågasättas om Silberskys handlingar är äkta, säger hon.

Rättegången måste nu inledas inom en vecka men Leif Silbersky har meddelat att han inte kan närvara. 15-åringen får nu alltså en ny advokat, den femte i ordningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".