Rättegång om Dalbomordet rör upp känslor

Unga brottslingar går ofta fria om åldern inte kan fastställas, och det rör upp känslor. Dessutom tar frågan, om en misstänkt gärningsman fyllt 15 eller inte, utredningsresurser från själva brottet, enligt åklagare.

Folkpartisten Johan Pehrson, ordförande i Justitieutskottet, har reagerat på det här och vill att lagen ska ändras så att brott begångna av personer under 15 år ändå utreds och att skuldfrågan fastställs.

- Åldern ska inte vara avgörande, utan brottets allvarlighetsgrad ska avgöra, säger han.

I det aktuella fallet med den mordmisstänkte 15-åringen, lade den misstänktes försvarsadvokat Leif Silbersky på torsdagen fram dokument som tyder på att pojken bara är 14 år, och därmed inte straffmyndig. Men tingsrätten gjorde bedömningen att åklagarens handlingar som pekade på motsatsen var mer trovärdiga. Pojken har varit häktad sedan i mitten av september, något som är väldigt ovanligt för en så ung person. Advokat Leif Silbersky ifrågasatte i SR Kronobergs nyheter på torsdagen att ett barn sitter i häkte.

Karusellen vad gäller pojkens ålder kan snurra vidare. Det är inte omöjligt att pojkens nya advokat, som måste utses på fredagen eftersom Silbersky hoppat av uppdraget, överklagar tingsrättens beslut om fortsatt häktning och lägger fram dokumenten kring pojkens ålder igen.

Det är andra gången på kort tid i Kronobergs län som osäkerhet runt ålder tagits upp. I somras utspelades en liknande händelse efter en grov våldtäkt i Lessebo. Göta Hovrätt friade då en dömd våldtäktsman med motiveringen att det inte gick att bevisa bortom allt tvivel att han fyllt 15 vid tiden för våldtäkten.

Problematiken kring att bevisa en misstänkt gärningsmans ålder kan ta resurser från utredningen av själva brottet, säger åklagare Yvonne Rudinsson till SR Kronoberg:

- Är det en riktig invändning att personen kan var under 15 år har jag inget emot att resurser läggs på det, men är det så att man försöker trixa sig igenom någonting, så är det önskvärt att vi skulle slippa lägga resurser på sådant, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".