Nu kartläggs eventuella orättvisor inom vården

En man får mycket snabbare och bättre vård än en kvinna, det visar flertalet utredningar i Sverige och Europa. Nu ska Landstinget Kronoberg titta närmare på hur det ser ut i länet och man hoppas kunna presentera slutsatser inom ett år.

Undersökningar gjorda i Sverige och Europa visar att det tar längre tid för kvinnor att få en ambulans på plats än om en man skulle insjukna, och i psykiatrin har det visat sig att kvinnor behandlas mycket mer med mediciner och genom egenvård medan män får mer behandling och läggs in för vård. Totalt sett har man alltså märkt att det är stora skillnader i kvalitet vad gäller vården för kvinnor och män.

Sjuksköterskan Carolin Lekander gör ingen skillnad när hon hjälper sina patienter, men Landstinget Kronoberg ska nu kartlägga möjliga orättvisor inom vården.

Genom att studera diagnoser, läkemedelshantering och hur snabbt man tar hand om patienter ska man inom ett år kunna dra slutsatser om hur det ser ut i länet.

Agneta Eriksson menar att det är landstingets skyldighet att garantera att alla blir bemötta och hjälpta enligt samma premisser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".