Unga företagare viktiga för företagandet i Sverige

Ungdomar som får chansen att starta ett eget företag redan på gymnasiet blir oftare än andra ungdomar företagare även i framtiden.

En undersökning som Ungt företagande gjort visar att 20 % av de som drivit ett så kallat UF-företag i skolan, startar företag någon gång fram till de är 30 år.

Under förra läsåret drev 270 ungdomar på 9 gymnasieskolor i Kronobergs län så kallade UF-företag, där ungdomarna själva tar fram en affärsidé och utvecklar den. Under ett läsår ska man sedan få företaget att gå runt.

Från politiker-håll ser man ungdomsföretagen som mycket viktiga för företagandet i sverige. Och även Bengt Johannisson som är professor i Entreprenörskap på Växjö universitet ser positivt på att ungdomar tidigt får prova på företagsvärlden. Han anser att även de som går praktiska program bör få chansen, eftersom det främst är de som startar företag senare i livet.

Och målet är enligt Ungt företagandes Björn Andersson att ALLA ungdomar i länet oavsett program och skola, inom tre år ska få möjlighet att driva ett UF-företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".