Bror till mordmisstänkt riktar hot mot åklagaren

Brodern till den 15-åring som misstänks för mordet på Dalbo i Växjö hotar, i en DVD-film, åklagaren Yvonne Rudinsson. Han säger bland annat att Yvonne Rudinsson kommer att få stå till svars om hans bror fälls för mord.

- Det var jag som gjorde det, min bror är oskyldig, säger 20-åringen gång på gång i filmen och tittar in i kameran.

- Och om det händer min bror något så kommer alla ni som ser det här att få ta ansvar, särskilt du åklagare Yvonne Rudinsson, säger han.

20-åringen berättar på DVD-inspelningen hur det gick till när han och hans 15-årige bror mötte 39-årige Ola Karlsson på kvällen den 10:e september.

- Det var min bror som började prata med honom men det var jag som kom i slagsmål med honom, säger 20-åringen.

Han visar sedan på en annan man hur han först slog till Ola Karlsson över huvudet och sedan högg honom i bröstet.

Stjärnadvokaten Leif Silbersky som blev 15-åringens fjärde advokat kom förra veckan in och vände upp och ner på hela rättegången. Sedan tidigare hade rätten bedömt att 15-åringen är skyldig till mordet, men Silbersky hade i torsdags med sig nytt bevismaterial i form av DVD-skivan med 20-åringen. Och rätten bedömde att inspelningen var så viktig att rättegången nu måste göras om.

På DVD:n berättar 20-åringen också var han gömde kniven.

- Och det finns fortfarande blod på kniven, säger han.

Kriminalkommissarie Stefan Karlsson bekräftar att det fanns en kniv på den plats som 20-åringen beskriver, men den har inte kunnat knytas till mordet, säger han.

20-åringen berättar också hur han tog sig via Trollhättan till Stockholm.

- Jag tog sen färjan till Finland och sen kom jag hit till det land där jag nu befinner mig, säger han.

Och enligt Stefan Karlsson finns inga spår efter honom. Både Yvonne Rudinsson och Stefan Karlsson anser att DVD:n med brodern egentligen inte borde räknas som bevismaterial. Han får komma och vittna under rättegången för att det här ska vara trovärdigt, anser de.

Åklagaren Yvonne Rudinsson säger till Sveriges Radio Kronoberg att hon ser det som ett hot och att det troligen kommer att resultera i en polisanmälan. Hon känner sig inte rädd, säger hon och kommer fortsätta sitt arbete som vanligt.

Rättegången är planerad till onsdag, men 15-åringen lämnade på måndagen in en överklagan om att han vill skjuta på den, detta för att han ska kunna ha kvar sin försvarare Leif Silbersky som är upptagen i veckan.

Det här blir nu en fråga för hovrätten som under tisdagen kommer att besluta om rättegången ska skjutas upp eller inte. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".