Miljardsatsning på vaccinfabrik kritiseras

Folkhälsominister Morgan Johansson meddelade på tisdagen att Sverige ska bygga en egen vaccinfabrik för att möta hotet om fågelinfluensa. Men kritiken lät inte vänta på sig.

Politiker i grannlandet Danmark rasar över beskedet om att Sverige nu bestämt sig för att bygga en egen vaccinfabrik. Danskarna hade hoppats på ett nordiskt samarbete om fabriken och ser Sveriges beslut att gå sin egen väg som ett svek, men Morgon Johansson tar inte särskilt allvarligt på den här kritiken.

- Jag tycker att den är lite orättvis, för det här ska inte ses som att lämna ett nordiskt spår utan tvärtom, säger han.

Vaccinfabriken ska vara färdigbyggd till 2010 och ska då börja tillverka ett vaccin mot fågelinfluensa, men även vanligt influensavaccin ska tillverkas där. Fabriken, som kostar runt en miljard att bygga, ska täcka svenskarnas behov av vaccin vid en pandemi, en global spridning av en smitta.

Kalmar är en av de orter som visat intresse för att få fabriken, men hur Kalmar står sig i konkurrensen det vill Morgan Johansson inte sia om i dag.

- Nej, Kalmar har lika chans som alla andra, men det är för tidigt att säga något om placeringen, säger han.

Först till våren kommer ett beslut om var fabriken ska placeras att fattas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".