Telia hårt kritiserat av kunderna - men PTS väljer den mjuka linjen

Det är förvånande att TeliaSonera lämnat så knapphändig information om teleavbrotten under den tidiga hösten och om vilka reparationer man planerade att genomföra. Det anser Post- och telestyrelsen i en färsk rapport.

Post- och telestyrelsen har tagit emot många klagomål från enskilda abonnenter och organisationer, varav många från Kronobergs län.

Eva Andesson som bor utanför Moheda är en av alla de kunder som drabbats av upprepade teleavbrott efter stormen i januari.

- Telia måste skärpa sig, säger hon.

Men när det gäller de konkreta insatserna i telenätet är styrelsen nöjd.

Kommuner och många andra berörda har ett stort intresse av att få information om avbrott och vad man gör för att återställa telenätet. Det kan till exempel gälla trygghetslarm och liknande tekniska system, och personer som använder sig av internet.

Det konstaterar Post- och telestyrelsen.

Att informationen från TeliaSonera varit så dålig får därför kritik från styrelsen. Styrelsen konstaterar också att den bristfälliga informationen till viss del beror på att TeliaSonera helt saknat lokala representanter i stora delar av det stormdrabbade området.

Men från och med oktober finns informationen kring teleavbrotten utlagd på TeliaSoneras hemsida. Och det på ett utförligt sätt som Post- och telestyrelsen tycker är godtagbart.

Men när det gäller vad TeliaSonera gjort rent konkret åt de många och ofta återkommande felen i telenätet. Ja då riktar inte Post- och telestyrelsen någon kritik mot företaget. Att så kallat normalläge i stort ska uppnås vid årsskiftet även om vissa reparationer kommer att fortsätta under 2006, det är fullt tillräckligt enligt styrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".