Korstryck i kyrkan ligger bakom arbetsmiljöproblem

Personalen inom Svenska kyrkan står under ett stort tryck. Den förklaringen ger biskop Anders Wejryd till de stora arbetsmiljöproblemen inom kyrkan som SR Kronoberg tidigare berättat om.

Biskop Anders Wejryd menar att de anställdas egen tro och vilja kolliderar med verklighetens krav och begränsningar.

-Man jobbar i en verklighet där folk både blir trötta och pengarna inte räcker. Det är ett korstryck i kyrkan säger, han.

Problemen med arbetsmiljön inom Svenska kyrkan är mycket stora. Mobbning, otydlig ledning och smygande tystnad är vardagen för många av de anställda. Och enligt Arbetsmiljöverket handlar över 40 procent av de anmälningar om arbetsskador som görs om sociala eller organisatoriska problem.  

Förrutom det sociala tryck som finns inom kyrkan är själva organisationen ytterligare ett problem. Det finns över 2 000 församlingar i Sverige som alla styr sig själva. Och framför allt kyrkoherdarna har fått se sitt arbete förändras från att vara präster till att bli mer och mer administratörer säger biskopen Anders Wejryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".