Svårt att upptäcka om bankomat är manipulerad

Det är svårt att upptäcka om en bankomat är manipulerad av bedragare. Den slutsatsen drar rikskriminalpolisen i sin kartläggning av de brott när bankkunders kort kopieras och deras konton töms.

Kopieringen sker med olaglig utrustning som sätts dit på bankomaterna, utrustning som är skickligt gjord och samlar information på korten, så kallad skimming.

Den svenska polisen har gått igenom material från flera länder för att förstå hur bedragarna går till väga. Och trots att det verkar avancerat att sätta dit den kriminella utrustningen tar det inte så lång tid att utföra det arbetet. För någon månad sedan drabbades en bankkund i Alvesta och för ett år sedan greps tre personer i länet, de hade använt skimming för att komma åt privatpersoners konton. Bedragarna hade tillverkat egna kort efter kopiering av bankkundernas kort. Kameror vid uttagsautomater hjälpte polisen att gripa dem. Den senaste månaden har bankkunder i bland annat norra Småland, Skåne och Halland drabbats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".