Var fjärde friårsvikariat ledde till jobb

En fjärdedel av de personer i Kronoberg som tog ett friårsvikariat har fått jobb efter satsningen.

Arbetsgivaren har antingen erbjudit dem ett fast jobb, ett vikariat eller en projektanställning. Det här visar statistik från Arbetsmarknadsstyrelsen AMS.

330 arbetslösa i Kronobergs län har under de senaste tolv månaderna fått vikariera för en fast anställd som tagit friår. Och av dem som slutat sitt vikariat i augusti har alltså en fjärdedel fått fortsätta jobba.

- För mig var det mycket positivt, tidigare sprang jag runt på många olika förskolor, vilket är väldigt jobbigt, säger förskoleläraren Helena Nilsson Stille som fick fortsätta jobba inom barnomsorgen i Växjö kommun även efter det att den hon vikarierade för kommit tillbaka.

- Med tanke på att friårssatsningen i först hand vände sig till långtidsarbetslösa och personer med invandrarbakgrund eller rörelsehinder så är det här ett mycket bra resultat säger Per-Olof Grönlund, som är handläggare på Länsarbetsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".