Timmerpriset stiger uppåt

Timmerpriset börjar så sakteliga återhämta sig efter stormen Gudrun och det finns signaler på att priserna kan komma att stiga ytterligare. Men det finns risker med att vänta på ännu bättre priser.

Patrik Siljemark som är vd vid Gransjöverken i Eriksmåla beskriver 2005 som ett framgångsrikt år med oväntat bra resultat för sågverken. Timmerpriserna har hämtat sig och fortsatt stiga under slutet av året. Men han ser inget större utrymme för ytterligare höjningar eftersom flispriserna är låga och sågverken har stora lager. Han tror inte att timmerpriset kommer att nå tillbaka till nivåerna före stormen Gudrun.

Tommy Bovinder som är jägmästare på Skogsvårdsstyrelsen säger att efterfrågan på talltimmer har stigit eftersom det ganska fort tar skada av att lagras. Han tror på generellt högre timmerpriser - kanske redan om några år.

Men dom skogsägare som väntar ut högre timmerpriser riskerar också att få skogen angripen av granbarkborre. Tommy Bovinder uppmanar skogsägare som har stormskadad skog eller vars skog gränsar till skadad skog att vara uppmärksamma. Får granbarkborren fäste kan den orsaka mycket stora skador och ett angrepp är svårt att stoppa om det inte görs i tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".