Ett år sedan flodvågskatastrofen

Ett år har gått sedan flodvågskatastrofen i Asien, där drygt 216 000 människor miste livet. Och för dem som överlevde är livet för alltid förändrat. Under måndagen hålls en svensk minnesceremoni i Khao Lak i Thailand och många svenskar är på plats för att hedra sina nära på årsdagen av katastrofen. Klockan elva på annandagen hålls också en ceremoni i Skogslyckans kyrka i Växjö.

Ett år har gått. Ett år av tomhet för Håkan Gunnarsson Hindström och hans två söner. De överlevde flodvågskatastofen, men Håkan förlorade sin mor och sin fru, pojkarna sin mamma, i flodvågen. 12 personer från Kronobergs län omkom i tsunamin för ett år sedan.

Hur många som dog totalt är fortfarande inte helt säkert, människor saknas fortfarande, men man tror att runt 216 000 människor miste sina liv i katastrofen. 543 svenskar omkom eller saknas.

Att ha klarat av ett år utan fru och mor har varit en kamp berättar Håkan. Idag hålls en svensk minnesceremoni i Khao Lak i Thailand, men Håkan och hans pojkar väljer att stanna i Växjö för en samling i Skogslyckans kyrka. Många talar om årsdagen som en milstolpe, ett sätt att sätta punkt på ett år av tomhet och sorg. Ett hopp om att nästa år blir lättare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".