Växjö universitet först i landet med ny bioenergiutbildning

Nästa höst startar Växjö universitet en ny utbildning som blir den första i sitt slag i landet. Det är en treårig utbildning för ingenjörer inom området bioenergi.

- Utbildningen är nödvändig för Sverige men också internationellt eftersom förnybara bränslen måste ersätta till exempel olja inom en snar framtid, säger Björn Zethreus som är professor på Växjö universitet.

Växjö Universitet ska alltså bli först i Sverige med en treårig bioenergiutbildning. Hösten 2006 ska 15 studenter få plats på utbildningen som kallas Energiteknik med inriktning mot bioenergisystem, och när studenterna gått klart utbildningen så är de ingenjörer och därmed kunniga i biobränsleresurser, förädlingstekniker och olika tekniker för att kunna utvinna värme, el och kyla på ett mer miljövänligt sätt.

Växjö har blivit en universitetsstad att räkna med när det gäller bioenergi, enligt Björn Zethreus. Representanter från andra länder, främst från Sydamerika, är ofta på besök för att lära av sina svenska kollegor och förhoppningen är att utbildningen ska kunna ge kurser även för internationella studenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".