Barn och ungdomar i länet slarvar med tandborstningen

Många barn och ungdomar i länet borstar inte tänderna varje dag, och en mycket stor del borstar bara en gång om dagen. Det visar undersökningar som Folktandvården gjort.

- Vi ser allvarligt på det här eftersom det leder till att barn och ungdomar får fler hål i tänderna, säger Annika Kahlmeter som är tandvårdsdirektör i Kronobergs län.

Varje år tittar Folktandvården på de patienter som är 3, 6, 12, 15 och 19 år gamla och för statistik över hur många av dem som har hål i tänderna.

Från 1985 till år 2000 såg Folktandvården en trend där barn och ungdomar hade färre och färre hål. Men de senaste årens undersökningar tyder på att den positiva utvecklingen har stannat av.

Förutom att barn idag äter för mycket produkter som innehåller socker och framför allt dricker mycket läsk, så verkar förklaringen vara att många hoppar över tandborstningen.

- 30 till 50 procent av länets barn och ungdomar borstar tänderna bara en gång om dagen, eller ingen gång alls, säger Annika Kahlmeter.

Enligt tandvårdsdirektören beror det på att många idag lever liv där de blir mycket trötta.

- På morgonen är det stressigt och för att tjäna in tid hoppar de över tandborstningen, och på kvällen somnar många barn framför TV:n och föräldrarna vill inte väcka dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".