Ögonskador vanligast i samband med fyrverkeriolyckor

En 14-årig pojke från Åryd utanför Växjö fick allvarliga ögonskador i en fyrverkeriolycka på onsdagen och har nu förts till Universitetssjukhuset i Lund för vård.

Pojken ska enligt uppgift ha fyrat iväg raketen som vände i en snödriva och kom tillbaka och träffade honom i ansiktet.

Han opererades för sina skador på Växjö lasarett under onsdagskvällen, men fick föras till Lund under torsdagsmorgonen för vidare vård.

- Just ögonskador är en av de vanligaste skadorna i samband med fyrverkeriolyckor, säger Magnus Gjötterberg som är chefsläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm.

Flera hundra personer skadas av fyrverkerier och smällare varje år och många av dem är minderåriga, trots att man måste vara myndig för att använda fyrverkerier.

Enligt Magnus Gjötterberg är ett vanligt misstag att man går fram till en fyrverkeripjäs som inte fyrats av, men som plötsligt tänder och i värsta fall får man då raketen i ansiktet. Så det gäller att följa de regler som finns för att bland annat skydda just ögonen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".