Rättegång efter dödsbrand skjuts troligen upp

Rättegången mot de före detta landstingscheferna Christer Jakobsson och Talis Vasko som står åtalade efter dödsbranden på rättspsykiatriska kliniken i Växjö kommer troligtvis att skjutas upp.

Anledningen är att advokaten Lars Viklund som företräder den före detta landstingsdirektören Christer Jakobsson nu har lämnat in ny bevisning.

- Det är bland annat sammanträdesprotokoll som visar att Christer Jakobsson tagit sitt ansvar och deligerat ansvaret vidare, säger Lars Viklund.

Rättegången skulle egentligen ha startat den 24 januari, men åklagaren Jan Andersson anser inte att han hinner sätta sig in i den nya bevisningen så snabbt och därför kommer rättegången troligen att flyttas fram, säger han.

Christer Jakobsson står tillsammans med före detta sjukhusdirektören Talis Vasko åtalad för grovt arbetsmiljöbrott efter branden på kvinnospecialen i Växjö i augusti 2003. Brottet omfattar grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

Åklagaren Jan Andersson anser att Christer Jacobsson och Talis Vasko i sina roller som chefer åsidosatt sina skyldigheter när det gäller arbetsmiljölagen och bär ansvaret för att två unga kvinnor dog och att flera patienter och personal skadades.

Men försvaret anser att ingen på landstinget kan ställas till svars.

- Händelseförloppet hade blivit detsamma hur landstingets personal än hade agerat och det är helt enkelt kvinnan som tände på som bär det största ansvaret, säger Lars Viklund.

Men Lars Viklund säger också att även om rätten skulle bedöma att någon inom landstinget är skyldig, så är det inte Christer Jakobsson.

Och Viklund har nu lämnat in ny bevisning, bland annat protokoll från landstingssammanträden och epostmeddelanden som Christer Jacobsson skickat, och som enligt Viklund visar att Christer Jacobsson delegerat ansvaret vidare till exempelvis Talis Vasko och driftschefen Lars Gottling.

Åklagaren Jan Andersson vill inte kommentera bevisningen men säger att han anser att uppgifterna kommit in mycket sent, och att en kompletterande förundersökning nu måste göras.

- Det tar tid, säger han, och han anser därför att rättegången måste skjutas på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".