JLT i Växjö årets börsraket

Flera börsnoterade företag från länet kan titta tillbaka på ett framgångsrikt 2005. Överlägset bäst gick det för IT-företaget JLT i Växjö, som ökade med hela 171 procent.

JLT levererar mobildatorer för extrema miljöer, och den kraftiga uppgången beror enligt företagets vd Jan Olofsson främst på att företaget nu etablerat sig på världsmarknaden och fått kunder som General Motors och Rolls Royce.

Även aktierna i Ljungbyföretaget Strålfors i Ljungby och i värmepannetillverkaren Nibe i Markaryd har ökat i värde, plus 31 procent blev resultatet för de båda 2005.

På fjärde plats i länet kommer Expanda i Lammhult med 12 procent, följt av Profilgruppen i Åseda med plus 6 procent.

Förlorarna i länet är papperstillverkaren Klippan, med fabrik i Lessebo, och internetkasinoföretaget Boss Media i Växjö, vars aktier tappat i värde med 7 respektive 4 procent.

- Vår nedgång beror på att att spelbranchen backat i hela världen i år, och det här påverkar oss självklart mycket negativt, säger Boss Medias vd Johan Berg.

Stockholmsbörsens SAX-index steg med 31 procent under 2005. Bästa branschen är Läkemedel och Bioteknik, som gått framåt med hela 51 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".