Korruptionsmisstankar mot Svenska Spel - Växjöföretag felaktigt gynnade enligt moderat riksdagsman

Riksrevisionen bör granska misstänkt korruption inom Svenska Spel. Det anser den moderate riksdagsmannen Gunnar Axén. Och Växjöföretaget Boss Media riskerar att gå miste om sitt avtal med det statliga bolaget.

I en anmälan till Riksrevisionen ifrågasätter Gunnar Axén om Svenska Spel följt gällande regler för upphandling när man i flera år anlitat Växjöföretaget Boss Media.

Svenska Spels förre VD Meg Tivéus arbetar numera som konsult åt Boss Media och sitter även i bolagets styrelse.

Svenska Spel har flera gånger upphandlat tekniska lösningar för internetspel och mobilt spelande från Boss Media. Och enligt Gunnar Axén har det skett utan sedvanlig konkurrensupphandling.

”Omständigheterna är så pass uppseendeväckande att jag anser att Riksrevisionen måste granska relationerna mellan Svenska Spel och Boss Media och det faktum att Svenska Spel under flera år ensidigt valt att gynna en underleverantör”, skriver Gunnar Axén i sin anmälan.

Boss Media riskerar nu att bli av med sitt avtal med Svenska spel om att leverera mjukvara för pokerspel, ett avtal som nyligen blev känt.

Svenska Spel ingick avtalet med Boss Media utan att följa Lagen om offentlig upphandling, LOU, något som det statliga bolaget är skyldigt att göra.

Den bedömningen gör Nämnden för offentlig upphandling på fredagen, enligt Dagens Industri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".