Nyårslöfte om evig kärlek

Sluta röka, äta nyttigare eller varför inte bli snällare. Det är några exempel på nyårslöften som kommer att uttalas i samband med tolvslaget på nyårsaftonen.

Men enligt en ny gallupundersökning som Apoteket låtit göra är det bara 16 procent av svenskarna som kommer att ge något nyårslöfte i år, medan så många som 84 procent låter bli. Och det vanligaste löftet är att man ska börja träna.

Däremot hamnade till exempel löften om alkoholintag och stress långt ner på listan. Bara en procent av de tillfrågade tänker lova att dricka mindre, och lika få tänker lova att stressa mindre.

Några som tänker avge ett lite mer originellt nyårslöfte i år är Linda Bäckström och Fredrik Ljungdahl från Växjö. De ska nämligen gifta sig på nyårsafton.

- Så vi lovar varandra att älska varandra och vara varandra trogna till döden skiljer oss åt, skrattar Linda Bäckström.

För Växjöparet har det varit en hektisk vecka, och när Sveriges Radio Kronoberg kommer på besök pågår förberedelserna inför bröllopet för fullt.

Efter traditionell ceremoni i kyrkan väntar middag och festligheter tillsammans med släkt och vänner. Och på frågan om de kommer att hålla sitt nyårslöfte svarar Linda Bäckström:

- Ambitionen är ju att hålla det när man svarar ja i kyrkan, så det tror jag absolut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".