Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säkrare elnät och sänkta priser omöjligt menar EON

Publicerat måndag 2 januari 2006 kl 06.12

Kraven på säkrare elnät och sänkta elpriser går inte att kombinera.

Det anser nätföretaget EON och de kräver nu ett helt nytt system för reglering av elpriset.

Den modell som Elmyndigheten använder för att räkna ut om nätföretagens priser är skäliga, gör det omöjligt att höja leverenskvaliten, säger Jan-Erik Olsson som är informationschef på EON Elnät.

EON vill nu skrota den här modellen och införa det system som används i England, annars har de svårt att se hur investeringar ska kunna göras.

Det är den så kallade Nätnyttomodellen som Sydkraft kritiserar.

- Den tar inte hänsyn till de investeringar som görs av nätbolagen när priset bestäms, säger Jan-Erik Olsson.

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin vill inte ställa upp på en bandad intervju, men i ett skriftligt svar skriver hon att det är olyckligt att elföretagen börjar diskutera prisnivåer innan de gjort dom nödvädiga investeringarna.

EON och regeringen pratar alltså om varandra, EON anser inte att de kan börja investera i säkrare el om de inte får ett nytt system för reglering av elpriset. Medan regeringen anser att företagen först måste investera och sen räkna på elpriset.

Och Lars-Erik Olsson är rädd att det här får till konsekvens att elföretagen inte kommer våga investera.

- Då finns inga pengar finns det inga pengar och inet ekonomsiskt utrymme att höja leveranskvaliten, säger Jan-Erik Olsson på EON.

Men Mona Sahlin håller inte med och skriver att det nu är det dags för bolagen att börja leverera det som kunderna faktiskt betalar för, nämligen leveranssäker el.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".