Klottrandet minskar dramatiskt - kostnaderna halverats på tre år

Klottrandet i länet har minskat dramatiskt de senaste åren. Det här hänger ihop med att många missbrukare försvunnit från länet, enligt Ungdom i centrum i Växjö.

- Många av de unga män som klottrar är missbrukare och de senaste åren har flera av de som klottrat mest försvunnit, till exempel till behandling, säger Lasse Karlsson från Ungdom i centrum, som arbetar mycket med att förebygga klotter.

2003 anmäldes över 1 000 fall av klotter i länet. Förra året var siffran bara drygt 400. Det är alltså en minskning med 60 procent på bara några år.

Det är i Växjö som nästan allt klottrande i länet sker. Och där har det varit runt 25 unga män, främst ungdomar i gymnasieåldern och lite äldre, som stått för nästan allt klotter.

- Flera av dem är alltså missbrukare och därför är det inte konstigt att när nu många av dem försvunnit från gatorna, på grund av sitt missbruk, så har också klottret minskat dramatiskt, säger Lasse Karlsson.

Men det finns också en annan anledning. Det är just nu inte så inne och populärt bland ungdomar att börja klottra.

- När det gäller sådana här kulturer så går det i vågor, säger Lasse Karlsson.

Ekonomiskt innebär det minskade klottrandet mycket för samhället. Enligt Lasse Karlsson har kostnaderna troligen halverats på tre år.

- Men saneringen kostar fortfarande drygt 700 000 kronor för de kommunala bolagen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".