Militärplan på jakt efter nerfallen skog

Nu ska militärens radarplan jaga efter kvarliggande träd i de stormdrabbade skogarna. Med en unik teknik ska man hitta områden av nerblåst virke som man ännu inte känner till.

Det börjar bli bråttom, för snart kommer våren och insekterna, framför allt granbarkborrarna. Och om träden får ligga kvar, riskerar krypen att förstöra både de nerfallna och de kvarstående träden.

Om ni ser militärplan cirkulera över skogarna ska ni inte bli rädda. Det är nämligen totalförsvarets forskningsinstitut, som på uppdrag av Skogsstyrelsen, är ute på jakt efter nerfallna träd efter stormen Gudrun. Många träd ligger så skymda att man inte kan se dem med vanliga flygplan. Så nu ska millitärens speciella radarteknik användas.

Trots mörker, snö eller regn kan man hitta det man söker. I mitten på januari börjar flygningarna och man hoppas vara klara i slutet på februari.

Anledningen till att man måste hitta dessa träd är oron för skadeinsekter.

Man har lärt sig av historien. Efter stormen i Värmland 1969 var det många träd som fick ligga och därmed kom granbarkborrarna. Och de nöjde sig inte med den nerfallna skogen, utan förstörde i stort sett all skog som hade lyckats överleva stormen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".