Kort straff för knivdådet på Dalbo

På torsdagen kom domen mot den 15-åring som stått åtalad för mordet på 39-årige Ola Karlsson på Dalbo torg i Växjö i september. 15-åringen dömdes i stället för dråp, till sluten ungdomsvård, i ett år och två månader.

- Jag är förvånad, sticker man en kniv i någon måste man förstå att människan kan dö, och då är det mord, säger advokat Lars Almström, som företrätt Ola Karlssons pappa, syster och flickvän under rättegången.

Tingsrätten skriver i sin dom att de är övertygade om att det var 15-åringen och ingen annan som mördade Ola Karlsson på Dalbo torg kvällen den 10:e september 2005. Och de skriver också att 15-åringen måste förstått att knivsticket kunde leda till att Ola Karlsson skulle förblöda.

Men det som gör att tingsrätten inte dömer honom för mord, är för det första att det hela skedde hastigt och utan planering. Tingsrätten hänvisar också till den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts. Den visar visserligen inte att 15-åringen är psykiskt sjuk, men den visar att han är mycket omogen för sin ålder, har svårt att se konsekvenserna av sitt handlande och har svårt att hantera provocerande situationer.

- Därför ska han dömas för dråp och inte mord, skriver rätten.

Och eftersom han är så ung, så anser de att ett rimligt straff är sluten ungdomsvård i ett år och två månader. Vid mord hade det blivit ett längre straff.

15-åringen döms också att betala 50 000 kronor vardera till Ola Karlssons pappa, syster och flickvän.

Skadestånden har Lars Almström ingen åsikt om, bara längden på den slutna ungdomsvården. 

- Självklart känns det hårt för mina huvudmän att den som dödade deras son, bror och pojkvän bara blir inlåst i ett år och två månader, säger Lars Almström.

Åklagaren Yvonne Rudinsson yrkade på att 15-åringen skulle dömas för mord, till sluten ungdomsvård så lång tid som möjligt, och sa efter rättegången att hon trodde att det skulle kunna röra sig om ungefär fem år. Hon säger idag till Sveriges Radio Kronoberg att hon ännu inte vet om hon kommer överklaga till hovrätten.

Men det kommer med all sannolikhet 15-åringen göra.

- Jag har pratat med min klient och han vill bli frikänd helt och hållet, säger Bengt Svegfors, som är 15-åringens försvarare.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".