Få 15-åringar döms till sluten ungdomsvård

Den 15-åring som på torsdagen dömdes för dråp, till sluten ungdomsvård, efter knivdådet på Dalbo, kommer bli yngst av de ungdomar som just nu vistas på landets slutna anstalter.

Ola Panzar Karlsson som är informationschef på Statens institutionsstyrelse.

- Det är ovanligt att någon så ung som 15 år döms till sluten ungdomsvård, och just nu finns ingen 15-åring på något av hemmen, säger han.

Det finns sex hem för unga som dömts till sluten ungdomsvård. Man kommer försöka placera 15-åringen så nära hemorten Växjö som möjligt och troligen kommer han hamna i Råby utanför Lund eller Fagared utanför Göteborg, säger Ola Panzar Karlsson.

Drygt hundra ungdomar mellan 15 och 17 år döms till sluten ungdomsvård varje år. Det är unga som begått olika typer av våldsbrott, som personrån, misshandel och dråp. Och just nu finns alltså ingen annan 15-åring på hemmen, de som dömdes när de var 15 har alla hunnit fylla 16 år.

För 15-åringen blir nu livet helt annorlunda. Han får till exempel bara träffa sin familj, eller prata med dem i telefon, på inplanerade tider. Och kompisar kanske han inte får träffa alls.

Och även hans skolgång kommer förändras.

- Varje hem har en egen skola, och undervisningen byggs upp efter varje persons behov, ofta undervisas ungdomarna en och en, säger Ola Panzar Karlsson.

15-åringen dömdes av Växjö tingsrätt för dråp, efter att han den 10:e september förra året stack en kniv i bröstet på 39-årige Ola Karlsson. I ett år och två månader ska han nu vistas på ungdomshemmet, om domen inte överklagas.

Men efter den tiden är det viktigt att samhället inte släpper taget om 15-åringen, säger Ola Panzar Karlsson.

- Vi samarbetar med Socialtjänsten i hemkommunen så att de sen föjer upp vad som händer med personen och förbereda frigivningen och skapa ett nytt liv, säger Ola Panzar Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".