Protester mot nerdragningar på Älghultsskolan

Föräldrar till barn på Älghults skola protesterar nu mot Uppvidinge kommuns planer på att ta bort en stor del av Älghultsskolan.

Ett av de förslag som diskuteras och som gjort att föräldrarna startat en protestlista på internet, går ut på att flytta Älghults F-5-klasser till Alstermoskolan. Övriga klasser, 6-9, skulle däremot vara kvar i Älghult.

- Vi är helt emot tanken på färre och större skolor, de små skolorna behövs, säger Anna-Lena Gustavsson som är vice ordförande i föräldrastyrelsen i Älghult.

Det finns ännu inget färdigt förslag från barn- och utbildningsnämnden i Uppvidinge när det gäller Älghult skola. Men Peter Skoog som är ordförande i nämnden säger att det i dag finns för få barn för att alla skolor i kommunen ska kunna finnas kvar i sin nuvarande form, kommunen har inte råd med det helt enkelt, säger han. 

Situationen i Älghult känns igen från flera andra mindre orter i länet och föräldrarna här är inte ensamma om att känna oro för att deras skola, eller delar av den, ska försvinna.

Anna Lena Gustavsson tror att skolan betyder mycket för en liten ort och hon är orolig för vad som kommer hända med Älghult om hela skolan inte får vara kvar.

- Då kommer inga att flytta hit, en ort som Älghult måste ha en skola för att vara attraktiv, anser hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".