Vård utomlands lockar få kronobergare

Allt fler väljer vård i andra länder framför svensk sjukvård. Det visar en kartläggning som Försäkringskassan gjort. Men i Kronobergs län är det fortfarande ovanligt att patienter reser utomlands för vård.

I Kronobergs län var det totalt sju personer som ansökte om pengar för vård de fått utomlands mellan februari 2004 och juli 2005. Det kan jämföras med Skåne och Stockholms län som fått in 109 ansökningar vardera och Västra Götaland som fått 73 ansökningar under samma tidsperiod.

Men Elisabeth Samuelsson, handläggare på Försäkringskassan i Växjö, säger att intresset har ökat den senaste tiden. Det gäller framförallt tandvård utomlands.

Elisabeth Rosén från Rottne åkte till Polen, eftersom tandläkarkostnaderna blev för dyra här hemma i Sverige. Enligt henne skulle de lagningar och tandregleringar hon gjorde där gå på omkring 100 000 kr i Sverige. I Polen betalade hon 20 000 kr.

- Nu har jag åtgärdat allt jag behövde för en rimlig peng. Här hemma i Sverige hade jag bara haft råd med att fixa det som är mest akut, säger hon.

Förutom tandvård har patienter i Kronobergs län sökt ersättning för bland annat pisksnärtskador eller cancerbehandling utomlands, enligt Elisabet Samuelsson på Försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".