Fler vill flytta anhörigas stoft

I framtiden kommer allt fler människor att vilja flytta stoftet efter avlidna anhöriga från en begravningsplats till en annan. Den bedömningen gör Lars Karlsson som är utredare inom Växjö samfällighet.

Lars Karlsson tror att det kommer att bli allt vanligare med ansökningar om att få flytta stoft efter döda släktingar.

- Eftersom vi flyttar alltmer, så vill också fler ta med sig urnan dit de flyttar, säger han.

Det är församlingarna eller kyrkogårds- och fastighetsnämnderna som beslutar om någon ska få flytta en urna. Det finns ingen exakt siffra på hur många i länet som varje år ansöker om det här, men till kyrkogårds- och fastighetsnämnden i Växjö, som har hand om flest församlingar i länet, kommer 5-10 ansökningar varje år.

Det går att överklaga beslutet till Länsstyrelsen och just nu finns två sådana ärenden hos länsstyrelsen i Kronoberg. Ett handlar om en kvinna i Örebro som vill flytta sin pappa till Örebro eftersom hennes mamma inte längre orkar se efter graven. Det andra är en kvinna från Älmhult som vill flytta sin dotter till från en kyrkogård till en urnelund.

- Jag är orolig för att ingen kommer se efter graven när jag själv är borta, säger kvinnan till Sveriges Radio Kronoberg.

Det är begravningslagen som reglerar det här och i den står att det måste finnas särskilda skäl om en urna ska få flyttas. Ett sådant skäl kan vara att den anhörige ska flytta från Sverige, tillbaka till sitt hemland. En annan att ett fel begicks vid begravningen. Men att av praktiska skäl flytta urnan, som de båda kvinnorna vill, går inte. Och de allra flesta som söker får avslag.

- Nämnderna är mycket restriktiva och det är bra, det är gravfriden man ska värna om, säger Lars Karlsson.

Kvinnan från Älmhult som vill flytta sin dotter till en urnelund väntar alltså på beslutet från Länsstyrelsen.

- Säger de också nej, så kommer det kännas mycket jobbigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".