Kraftig ökning av politiska avhopp i Kronoberg

Antalet politiker som lämnar sina uppdrag i kommun- och landstingsfullmäktige i Kronoberg har nästan fördubblats jämfört med förra mandatperioden.

Hittills under denna mandatperioden har 142 politiker hoppat av sina uppdrag, motsvarande siffra för förra mandatperioden var 76 stycken.

Och eftersom det är så många politiker som väljer att lämna sina uppdrag vill Institutet för lokal och regional demokrati nu göra en undersökning om vilka de verkliga orsakerna till avhoppen är.

- I media framstår det ofta som att politiker hoppar av på grund av att uppdraget är jobbigt och svårt, men sedan får man en annan version från kommunerna att personerna som hoppar av främst flyttar eller att det händer något annat i livet, säger Annika Carlson på Institutet för lokal och regional demokrati till SR Kronoberg.

- Och genom att göra den här studien hoppas vi få fram den verkliga orsaken till att folk bestämmer sig för att sluta med politik, säger Annika Carlson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".