Flest politikeravhopp i Uppvidinge

Uppvidinge är den kommun i länet där flest politiker hoppar av sina uppdrag. Under den här mandatperioden har 25 politiker lämnat sina uppdrag, och det är fler än i både Växjö och Lessebo kommun, där också många hoppat av.

Totalt har 142 politiker i Kronobergs län hittills lämnat sina uppdrag under den här mandatperioden, det är nästan en fördubbling jämfört med förra.

- Det är allvarligt för demokratin. Det här är en fråga som vi måste diskutera och verkligen jobba med. Någonting måste vi göra åt det, säger Monika Hammarström, kommunfullmäktiges ordförande i Uppvidinge.

Nu vill Institutet för lokal och regional demokrati kartlägga vilka orsakerna kan vara till att så många avsäger sig sina politiska uppdrag. Enligt kommunfullmäktiges ordförande i Uppvidinge, Monika Hammarström, är orsaken till att just Uppvidinge har tappat flest politiker i länet, praktiska bekymmer som att de har flyttat eller att de är sjuka. Men hon tror också att många inte inser vad som krävs för att åta sig ett politiskt uppdrag.

- Jag tror att det tar mycket längre tid än vad man tänker sig att det gör. Fullmäktigemöte, förberedelsetid och gruppmöte tar väldigt mycket tid från familjetid och fritid, säger Monika Hammarström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".