Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fixar-Malte olaglig - men nytt förslag kan göra honom tillåten

Publicerat lördag 14 januari 2006 kl 08.43

Den kommunala verksamheten Fixar-Malte är olaglig - men ett omdiskuterat regeringsförslag kan göra enklare tjänster hemma hos äldre helt tillåtna. Fixar-Malte finns i bland annat Markaryds kommun. Och kommunalrådet Bengt Germundsson ser positivt på regeringens förslag, men tycker att det bör utvecklas mer och omfatta många fler än bara äldre. Exempelvis införa ett skatteavdrag för tjänster i hem och hushåll, vilket skulle skapa fler jobb och mindre svartarbete, enligt Germundsson.

- Gå ifrån den här lite låga debatten om pigjobb och överklassens hembiträden, och i stället förverkliga en reform som innebär fler jobb och mindre av svartarbete, säger Bengt Germundsson till SR Kronoberg.

Färre fallolyckor och besparingar i miljonklassen när det gäller vårdkostnader - det var den ursprungliga tanken bakom projektet Fixar-Malte. Det handlar om en kommunal allfixar-tjänst, som hjälper äldre med vardagssysslor, som att hänga upp gardiner, skruva i glödlampor och skotta snö.

Och Malte finns i flera kommuner i landet, bland annat i Höganäs där projektet startade för fem år sen. Men Fixar-Malte är alltså olaglig i dag. Det krävs nämligen en individuell så kallad behovsprövning enligt exempelvis socialtjänstlagen för att en person ska ha rätt till att få hjälp i hemmet. Man prövar till exempel alltid äldres rätt till hemtjänst. Men i fallet med Fixar-Maltes tjänster görs ingen sån prövning och det har nu många tunga instanser reagerat på.

Frågan har aktualiserats genom regeringens förslag om att göra viss service för äldre i hem och hushåll laglig utan en prövning av behovet, och det skulle också innebära att Fixar-Malte samtidigt blir helt tillåten. Men till exempel Konkurrensverket och Socialstyrelsen är kritiska mot delar i förslaget och höjer ett varnande finger. Det gäller gränsdragningen till socialtjänstlagen. Markaryd är en av remisskommunerna som tittat på regeringens förslag, och det man främst pekar på är att konkurrensen riskerar att snedvridas.

Men kommunalrådet Bengt Germundsson poängterar också att fler personer bör få rätt till den här typen av tjänster, dels funktionshindrade men även andra.

- Och det skulle kunna bli verklighet genom en typ av skatteavdrag för tjänster i hemmet, liknande det så kallade ROT-avdraget för renovering och tillbyggnad, säger Germundsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".