Svårt skadad av acnemedel

Ledvärk, tandlossning och ångest är bara några av exemplen på biverkningar som kopplats till acnemedlet Roaccutan. Och nu kräver mamman till en av dem som drabbats att medlet stoppas.

Varje år ordineras 10 000 svenskar acnemedicinen Roaccutan, och flera av dem uppger att de inte fått någon information om biverkningar.

En av dem som är mycket kritisk till acnemedlet är en kvinna från den södra delen av Kronoberg vars son haft problem med bland annat ledvärk, blödande sår på kroppen och inflammation i ryggen sedan han började äta medlet för tio år sedan.

Redan efter några veckor efter det att pojken påbörjade behandlingen började problemen. Det blödde från ansikte, hals och bröst på honom och mamman ville avbryta behandlingen. Dessutom fick han problem med muskler och leder.

Men läkaren, som skrivit ut Roaccutan till pojken, försäkrade att det inte var på grund av medicinen, och då fortsatte han att äta medlet ytterligare en tid innan de avbröt behandlingen, säger mamman.

Läkemedlet är det enda som visat sig riktigt effektivt mot svår acne och därför fortsätter svenska hudläkare att skriva ut medlet, trots alla biverkningar. Men sonen och hans mamma fick inget veta om alla biverkningar som förknippas med medlet.

Och i dag är mamman mycket kritisk till att medlet överhuvudtaget får användas, och hon kräver nu att det stoppas.

- Det har varit fruktansvärt, jag har ju sett vad medlet gjort med min son, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".