Visioner i Växjö krockar

Växjö kommun ser flera problem med planerna på att göra om Fläktenområdet på öster i Växjö till ett aktivitetscentrum. Det skulle bland annat bli en konkurrent till Värendsvallen som också görs om, anser kommunen.

I dag står flera av byggnaderna på det centralt placerade Fläktenområdet tomma. Men industriområdet kan alltså få nytt liv igen genom det brittiska fastighetsbolaget London Properties som planerar ett upplevelsecentrum. Där ska Växjöborna bland annat kunna klättra, spela squash, bowla och spela innebandy. Men det ska även bli kontorsbyggnader och bostäder.

Men Anders Franzén som är planeringschef på Växjö kommun anser att de båda visionerna krockar.

- Tajmingen kan tyckas lite konstig när det kommer samtidigt som arenastadsprojektet som ju kommer täcka upp samma behov.

Diskussionerna mellan London Properties och Växjö kommun har precis börjat och Anders Franzén vill ännu inte säga om kommunen ställer sig bakom idén eller inte. Han anser att det är bra att bolaget vill satsa, men om han fick bestämma skulle det främst bli bostäder och kontor på området, inte ännu ett aktivietscentrum.

- I så fall måste de rikta in sig på helt andra aktiviteteter än Värendsvallen, säger han.

Ett annat problem är London Properties planer på en gocartbana så nära ett bostadsområde. Och yttareligare ett är att företaget Mytec, ett ytbehandlingsföretag som släpper ut lösningsmedel och som finns på området, skulle behöva flytta. Enligt Anders Franzén kan Växjö kommun tänka sig att erbjuda annan mark till Mytec att bygga nytt på. Men enligt Christian Ehn som är vd för Mytec krävs mer hjälp än så.

- Jag förstår att de vill göra nåt med det här området som ligger så centrumnära men vi måste samtidigt få en ersättningsfastighet under marknadsmässiga förhållanden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".