Delade meningar om kvällsvård

Försöket med att ha kvällsöppna vårdcentraler i länet har gjort att fler patienter upplever att de har tid att besöka vårdcentralen. Samtidigt är en stor del av personalen kritisk till kvällstiden. Det visar Landstinget Kronobergs utvärdering av försöket.

Sedan i augusti förra året har tio av länets vårdcentraler haft öppet en eller två timmar extra på kvällstid.
 Det är Landstinget Kronoberg som ligger bakom försöket. Nu har man gjort en undersökning där totalt 190 personer på sex av de tio vårdcentralerna har fått svara på vad de tycker om den extra öppetiden.
Patienterna
De flesta som har svarat i undersökningen tycker att det har varit bra eftersom det kan vara svårt att hinna till vårdcentralen på dagtid med tanke på att man jobbar eller går i skolan.
- Patienterna är oerhört nöjda med att kunna bli erbjudna en tid på kvällen, säger vårdutvecklaren på Landstinget Inger Henningsson.
Personalen
Men kvällsöppettiderna är inte fullt lika uppskattade av personalen på vårdcentralerna. Det innebär andra scheman än tidigare och senare arbetstider. Och Birgitta Sagemo, som är distriktsläkare och ordförande för distriktsläkarförening i Kronoberg, säger att det det redan innan försöket drogs igång fanns för få läkare för att klara verksamheten.
- Det fattas fortfarande många läkare på vårdcentralerna. Och det finns inte fler läkartimmar, utan man förskjuter våra arbetstider från dagtid till kvällstid. Så länge man inte åtgärdar något av detta så tycker vi inte att det är bra med kvällsmottagningar, säger Birgitta Sagemo till SR Kronoberg.
Dessutom menar Birgitta Sagemo att kvällsmottagningen bara är intressant för vissa av patienterna.
- Jag tror att det är de som arbetar heltid som har nytta av att komma på kvällen. Men pensionärerna är tacksamma om de kan komma någon gång under dagen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".