Färre partier i framtiden

Svalt intresse för att ställa upp som kommunpolitiker kan leda till färre partier och lägre valdeltagande, spår statsvetaren och historikern Erik Wångmar.

Flera politiska partier i länet har svårt att få ihop kandidater till kommunvalet, som vi berättat tidigare.

Bland andra Miljöpartiet riskerar att stå utan listor i Markaryd och Alvesta.

- Att inte delta i den formella beslutsprocessen är ju definitivt ett handikapp, säger Erik Wångmar.

Miljöpartiet, Vänstern och Kristdemokraterna är de etablerade partier som har svårast att få ihop folk till kommunvalslistorna i en eller flera kommuner i länet. Något som de haft även tidigare. Kristdemokraterna stod utan representation i Lessebo kommun redan efter förra valet och Miljöpartiet hade inga mandat i Markaryd.

Och det är främst i de mindre kommunerna det är svårt att värva engagerade personer till politiken.

I Lessebo har man beslutat att diskutera en lösning på krisen, ett förslag finns att dra ner på antalet politiska nämnder och därmed ha färre politiker i kommunen.

Statsvetaren och historikern Erik Wångmar tror också att det överlag kommer att finnas färre partier i kommunpolitiken i framtiden. Sammantaget är det här mycket negativt, säger han.

- Det är inte alls bra för demokratin, och avståndet mellan väljare och valda riskerar att bli ännu större om man har färre partier och färre politiska uppdrag, säger Erik Wångmar.

Miljöpartiets regionspråkrör i Kronoberg Ewa Söderberg sa i Nyheterna på måndagsmorgonen att det inte är någon katastrof om partiet inte kan ställa upp med någon lista i en eller ett par kommuner i länet - men det håller inte Erik Wångmar med om.

Miljöpartiets partisekreterare centralt, Håkan Wåhlstedt, säger att tack vare enstaka medlemmars engagemang kan man ändå bedriva opinionsarbete och därmed hålla igång politiken, även utan några mandat i kommunfullmäktige.

Men han ser också vissa risker med att inte vara representerade i alla kommuner:

- Naturligtvis är det viktigt att även ha representanter i mindre kommuner och det är också viktigt för landstinget. Landstingsrösterna är väldigt beroende av röster från de mindre kommunerna också, säger Håkan Wåhlstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".