Stormfälld skog oroar bönder

Länsstyrelsens beslut om att stormfällda träd ska ligga kvar på Osaby naturreservat utanför Växjö, väcker oro. På måndagskvällen ska den stormfällda skogen på Osaby reservat diskuteras på ett möte med bland annat Länsstyrelsen och Södra.

Skogsägare i området är upprörda över att alla träd ska ligga kvar på naturreservatet medan de själva måste röja upp allt på sina marker. Alla liggande träd drar också till sig barkborrar som kan skada grannens skog.

- Jag hoppas att mötet ska löpa lugnt och att alla kan få svar på sina frågor, säger Thomas Magnusson från LRF sydost.

En av de berörda skogsägarna är Stefan Jerkståhl som har mark precis granne med reservatet. Han förstår att en del skog måste ligga kvar, men inte så mycket.

- Det finns en risk att mina marker angrips av barkborrar som kommer på grund av alla liggande träd på naturreservatet, säger han och ser ut över ett två meter högt plockepinn av stammar och rotvältor på reservatets mark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".