Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oenighet kring GW Persson-förslag

Förslaget från professor Leif GW Perssons att låta försäkringsbolagen och inte polisen ta hand om alla vardagsbrott, eller så kallade mängdbrott, skulle slå hårt mot försäkringsbolagen och drabba bolagens kunder.

Enligt Lars Gustavsson på Länsförsäkringar Kronoberg skulle det ge en signal om att stölder och dylikt är accepterat vilket i sin tur skulle ge mer arbete åt försäkringsbolagen och högre premier.

- Vi är däremot mer positiva till förslaget, men tror inte att det går att genomföra helt och hållet, säger operativa chefen Anders Karlsson.

Nästan två tredjedelar av alla anmälda brott är så kallade mängdbrott. Det vill säga stölder, skadegörelse, inbrott och misshandel.

Men bara fem procent av dom här brotten klaras upp. Och professorn i kriminologi Leif GW Persson anser att hur polisen än anstränger sig så kommer de inte klara upp fler. Han menar att de flesta av de här brotten helt enkelt inte går att utreda.

Och Persson föreslår därför att människor inte längre ska anmäla stölder och dylikt till polisen, utan direkt till försäkringsbolagen.

Försäkringsbolagen är negativa till förslaget. Men på Kronobergspolisen är man mer kluven. Anders Karlsson som leder Kronobergspolisens mängdbrottsprojekt anser att om det verkligen inträffat ett brott så ska det anmälas till polisen. Men han anser också att samhället skulle kunna vinna mycket på att människor slutade anmäla mängdbrotten till polisen.

Det här vore nämligen ett sätt att få bort alla de anmälningar, där det egentligen inte begåtts något brott, men som ändå tar upp mycket av polisens tid och pengar.

- Det bästa vore om vi kunde hitta ett system där anmälningar som handlar om att någon till exempel slarvat bort något kunde gå direkt till försäkringsbolagen, medan de verkliga brotten gick till oss, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".