Älghultsföräldrar utestängs från öppet möte

Föräldrarna på Älghultsskolan portas när barn och utbildningsnämndens sammanträder i Uppvidinge nästa vecka för att diskutera Älghultsskolans framtid.

Nämnden har beslutat att just det ärendet ska behandlas bakom stängda dörrar, trots att resten av mötet är öppet för allmänheten.

Anna Lena Gustavsson som är vice ordförande i föräldrastyrelsen i Älghult säger att hon anser att nämndens ledamöter är fega och att det är fel att stänga dörrarna när något så viktigt som barnens framtid ska diskuteras.

Det finns idag flera förslag när det gäller vilka klasser som ska gå på Älghultsskolan i framtiden. Och oron är stor i Älghult för att skolan mer eller mindre ska försvinna.

Och nästa torsdag ska barn och utbildningsnämnden diskutera ett av förslagen. Det är nämndens medlemmar som bestämmer när dörren ska stängas för allmänheten. Och en majoritet vill alltså hålla mötet öppet, men inte när det gäller punkt 5, Älghultsskolan.

Ordförande i nämnden Peter Skoog säger till Sveriges Radio Kronoberg vill inte ställa upp på en bandad intrervju för att förklara varför han anser att dörrarna ska vara stängda. Men i november 2004 när barn och utbildningsnämnden beslutade att hålla en budgetdiskussion bakom stängda dörrar, så förklarade han det med att politikerna kanske inte vågar yttra sig och säga vad de verkligen menar om allmänheten är där.

- Det kan hämma poltiker, sa han då till Radio Kronoberg.

Vänsterpartisten Stig Lundin sitter med i nämnden och är en av dom som anser att dörrarna borde vara öppna. Och han tycker att Skoogs förklaring är konstig.

- Vill man inte möta sina väljare ska man inte bli politiker, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".