Sextrakasserade kvinnor i rätten

På onsdagen inleddes rättegången mot en 45 åring man från Växjö som under flera år trakasserade ett stort antal unga kvinnor med hundratals sexbrev och porrbilder.

- Det var nervöst men ändå skönt att få en bild av vem det var som gjort det här. Jag tyckte han var obehaglig, säger Hanna Brentel som är en av dem som drabbats.

88 kvinnor
Under fem år, från 2000 till 2005, har den 45-årige mannen från Växjö skickat hundratals brev och SMS med grovt sexuellt innehåll till sammanlagt 88 unga kvinnor. Han har även skickat sexleksaker till några av dom och satt in kontaktannonser i deras namn.

Kvinnorna hade han sett på bild i tidningar säger han och han tyckte att de var attraktiva. Men att de skulle påverkas negativt av breven det hade han inte en tanke på sa han under rättegången på onsdagen.

Rädd
Kvinnorna vittnar om att de känt sig äcklade av breven och att de blev mycket rädda. Några har inte vågat bo kvar hemma eller vågat gå ut själva.
- Under tiden det pågick påverkade det mig mycket. Jag var aldrig ensam hemma eller gick någonstans på egen hand. Och sen misstänkte jag i stort sett alla män, säger Hanna Brentel.

Sammanlagt är det 21 kvinnor som är kallade att vittna mot den 45-årige mannen under den fem dagar långa rättegången. Men även drabbade kvinnor som inte ska vittna kom för att se honom och för att lyssna när rättegången inleddes.

Mannen är åtalad för sexuellt ofredande i sammanlagt 88 fall. Han nästan smög in i rättegångssalen och till en början försökte han skyla sitt ansikte med en pärm.
Senare berättade han att han mått mycket dåligt under de här åren, att han var i en djup personlig kris och att han skickade breven för att få ut sina fantasier. Men samtidigt som brevskrivandet pågick arbetade han, först på en statlig myndighet i länet, därefter inom omsorgen.

Mobil
Det som avslöjade mannen var att han hade börjat skicka sms från sin egen mobiltelefon.
Mannen har erkänt och hans försvarsadvokat har begärt att han ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning.
Nästan alla kvinnorna har begärt skadestånd för kränkning och sveda och värk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".