Många unga förstagångsväljare missar nyhetsrapporteringen

Det är ett demokratiproblem att många unga inte tar del av nyhetsrapporteringen, samtidigt som en välutbildad elit är uppdaterad inom viktiga frågor som politik och näringsliv. Det säger Dino Viscovi, forskare inom media och kommunikation vid Växjö universitet.

-Bland unga människor finns tendenser till en polarisering, där de som har utbildning och bra positition på arbetsmarknaden håller sig välinformerade, medan de som har lägre utbildning och sämre position på arbetsmarknaden mer orienterar sig mot dokusåpor och nöjesutbudet, säger Dino Viscovi.

Unga förstagångsväljare är en viktig målgrupp för de politiska partierna inför höstens val, och bilden av politiken formas till stor del i medierna. Och det finns också mycket kritiska mediekonsumenter bland de unga.

Elever på Kungsmadskolan och Katedralskolan i Växjö, som SR Kronoberg talat med, nämner bland annat objektivitet och lokal bevakning som viktigt när de ska välja i nyhetsflödet. Samtidigt ratar de medier som de inte anser trovärdiga, framför allt kvällstidningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".