Växjö får eget "Turning Torso"

Det gamla vattentornet i centrala Växjö ska förvandlas till ett spektakulärt höghus med 16 våningar och 39 lägenheter, ett slags motsvarighet till Malmös tourning tourso.

Diskussionerna om vad som ska hända med vattentornet har pågått länge och det är nu byggföretaget NCC och bostadsbolaget Riksbyggen som står bakom byggplanerna.

Efter flera havererade planer på att bygga bostäder i Gamla Vattentornet tycks nämligen allt vara klappat och klart för ett helt nytt bygge på Solberget. Genom att man river det gamla tornet får NCC med Riksbyggen som samarbetspartner helt andra möjligheter, och de planerar nu att bygga ett spektakulärt höghus i 16 våningar, långt fler än nåt annat bostadshus i centrala Växjö.

Stadsarkitekt Boje Hultman håller med om att 16 våningar är mycket för att vara i Växjö, men han tycker att platsen är mycket lämplig.

- Höghuset kommer inte att skymma andra hus och parken kommer att bli upplyst och trevligare att vara på kvällar och nätter.

Det planerade huset blir omkring 50 meter högt. Det är omkring 15 meter högre än vattentornet,vilket kommer att göra det till ett landmärke synligt på mycket långt håll,

Vad bygget kommer att kosta vill inte nån säga nåt om än.

Om allt går som på räls kan bygget börja i höst och nåt år senare kan 16-våningshuset stå på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".