Svårt för kunden att jämföra tandläkares priser

Det är svårt för den enskilde konsumenten att jämföra priserna, då prislistorna tillämpas olika hos varje tandläkare. Därför kan det som ser dyrt ut vara billigt och tvärtom.

På Konsumentverket tycker man att branchen borde sätta upp regler som gör att det går att jämföra priserna. Marianne Åbyhammar är ställföreträdande konsumentsombudsman och hon tycker att det är olyckligt om prislistorna inte går att jämföra.

- Det är konsumenternas rätt att kunna gör den jämförelsen, säger hon.

Anders Wikander, vice ordförande för organisationen Privattandläkarna, säger att skillnaderna i pris beror på kostnaderna tandläkaren har för lokalhyra och löner.

Prislistorna som varje tandläkare har ger en fingervisning om hur mycket behandlingen kommer att kosta, men för att få en rättvis jämförelse krävs det mer än att titta på en lista.

- Då får man göra en undersökning för att tandläkaren ska kunna ge det exakta priset för behandlingen. Det är hur tänderna ser ut som avgör hur mycket det kostar hos varje enskild tandläkare, säger Anders Wikander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".